Cumartesi, Temmuz 27

Sakarya’nın tescillenen üre tatlısı gelecek nesillerin sofralarına taşınacak

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya’nın Kaynarca ilçesi köylülerinin, unutulmaya yüz tutmuş darıdan hazırladığı süt tatlısının gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılması amacıyla coğrafi işaret tescil belgesi başvurusunda bulundu.

Onay süreci tamamlanan tatlı, ekim ayında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Üre Tatlısı, “Adapazarı Dartlı Keşkek”, “Adapazarı İslama Köftesi”, “Adapazarı Kabak Tatlısı”, “Pamukova Ceviz Ezmesi”, “Pamukova Kavunu”, “Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri”, “Pamukova Sakarya Kazımpaşa”, “Taraklı” Enginar, “Fitaraklı Uğut Tatlısı”, “Fitaraklı Şimşir Kaşık” ve “Fitaraklı Şimşir Tarak”tan sonra coğrafi işaret olarak tescillenen 12. ürün oldu.

Tatlı, Kaynarca ilçesinde köylüler tarafından hazırlanıp, bayram ve düğünlerde ikram ediliyor.

“ÜRE TATLIMININ SONRAKİ NESİLLERE AKTARILMASI İÇİN COĞRAFİ İŞARETE SAHİP OLMAK ÖNEMLİ”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, AA muhabirine, kentin birçok yerel ürünün bulunduğunu söyledi.

Üre tatlısının coğrafi işaret tescilli 12. ürün olduğunu ve 3 ürün daha talep ettiklerini belirten Altuğ, şöyle konuştu: “Bütün ilçelerimizde birçok ürünümüz var. Onları da değerlendiriyoruz. Zamanla coğrafi işaret başvurusunda bulunacağız. Bulduğumuz ve farkında olduğumuz diğer ürünler için gösterge.” dedi.

Unutulmaya yüz tutan üre tatlısını gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere aktarmayı önemsediklerini vurgulayan Altuğ, şöyle konuştu: “Şehirdeki restoranlarda üre tatlısının yemek sonunda servis edilmesini istiyoruz. Sakarya’ya ekonomik açıdan da bir nimet olabilir. Ancak en önemli özelliği kültürel mirasıdır. Gelecek nesiller de üre tatlısının tadını çıkarabilecektir. Unutmayın, bizim hedefimiz bu.”

“TÜM YERLİ YEMEKLERİN YÜZÜNÜZE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUM”

Yöresel yemek uzmanı ve yemek kitabı yazarı Gülsen Yıldız da Sakarya’nın yemek kültürü üzerine çalışmalar yaptığını, şehrin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu kaydetti.

Köklü bir geçmişe sahip Türkmen tatlısı ürenin coğrafi işaretli olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: “Tüm yöresel yemeklerin gün yüzüne çıkmasından yanayım. Fast food çok yanlış bir beslenme şekli. Bunlar birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Yöresel lezzetlerin gün yüzüne çıkmasında büyük avantaj Yeni, “Nesilleri bu lezzetlerle tanıştırmanın artık zamanının geldiğini ve artık geçtiğini düşünenlerdenim.” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, ürenin sütlaç benzeri bir tatlı olduğunu ve benzer yöntemle pişirildiğini anlattı.

“Üre tatlısı unutulmasın istiyoruz”

Kaynarca ilçesinde yaşayan Malike Tuna, üre tatlısının yıllardır bayram, kına ve düğünlerde hazırlandığını söyledi.

Tonno, annesinden yapmayı öğrendiği tatlının hatırlanıp yeni nesillere aktarılmasını istediğini söyledi.

Darıyı el değirmeninde öğüttüğünü söyleyen Tuna, tatlıyı süt ve şeker ekleyerek yaptığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking