Cumartesi, Temmuz 27

Cevizin tatlı sırrı: Sütlü Nuriye tarifi…

Sofralarınıza keyif katacak, hazırlaması kolay, lezzetiyle herkesin favorisi olacak bir tatlı tarifiyle karşınızdayız: Sütlü Nuriye tatlısı! İnce bir şekilde açılan hamur, içindeki cevizli harçla buluşuyor ve üzerine dökülen şerbetle muhteşem bir lezzet serüvenine dönüşüyor. Yumuşak kıvamı ve doyurucu kıvamıyla bu tatlı özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday. Şimdi onu mutfağa götürün ve bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlayalım.

Malzemeler:

Hamur için:

  • 2 bardak un
  • Yarım bardak süt
  • Yarım bardak yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • Yarım poşet maya
  • Yarım paket vanilin (isteğe bağlı)

bir tutam tuz

İç harç için:

  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın

Sorbe için:

  • 2 bardak su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Yukarıdaki için:

Hindistan cevizi

Üretme:

İlk önce dolguyu hazırlayın. Fındıkları, toz şekeri ve tarçını ekleyip karıştırın.

Hamuru için unu bir kaseye koyun. Ortasını havuz gibi açıp yağı, sütü, yoğurdu, yumurtayı, maya, vanilin ve tuzu ekleyin. Karışımı kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda yuvarlayın. İç malzemesini ekleyip hamuru kapatıp yuvarlayarak şekil verin.

Hazırladığınız tatlıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yüzeyi altın rengi oluncaya kadar pişirin.

Şerbeti için suyu ve toz şekeri kaynatın. Kaynattıktan sonra birkaç damla limon suyunu sıkın ve 10 dakika kaynatmaya devam edin.

Sıcak pişmiş tatlıları sıcak şerbetle birleştirin. Tatlıları servis ettikten sonra şerbeti içip üzerine hindistan cevizi serpip servis yapın.

Afiyet olsun!

SÜTLÜ NURİYE’NİN TARİHİ

Sütlü Nuriye Tatlısin’in hikayesi şöyle; Özgür ansiklopedi Vikipedi’ye göre, bir generalin 12 Eylül döneminde alınan baklavaların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı İstanbul’da görev yapan asker ve İstanbul Belediye Başkanı İsmail Hakkı Akansel’e şikayeti üzerine baklavanın satış fiyatının üst sınırını gösteren bir liste çıkarıldı. o yıl yayınlandı. Ancak belirlenen fiyat baklavanın maliyetinden tasarruf etmediği için Güllüoğlu Baklavaları sahipleri, baklavanın belirlenen fiyat limiti dahilinde satılabilecek maliyette üretilmesinin yolunu aradı; Fıstık yerine fındık kullanılmış ve süt ilave edilerek kekin ağırlığı artırılmıştır. Böylece devrim liderlerinin belirlediği fiyata satılabilecek nispeten ucuz bir baklava üretildi.

Tatlının mucidi Güllüoğlu Baklavaları’nın sahibi Nejat Güllü, tatlının ismine ilişkin ise şunları söyledi; Ucuz ama çok lezzetli olan bu tatlıya listede olmayan ilginç bir isim vermek istediler ve sonunda Sütlü Nuriye ismine karar verdiler. Bu tatlının isminin nereden geldiğini çok merak ediyorlardı ancak bu ismin ne bir anlamı ne de bir tarihi vardı. “Asıl amacımız bu tatlıyı insanlara sevdirmekti” dedi.

Masterchef programına katılan ve Güven Tatlı firmasının sahibi olan Metin Güven’in ifadesine göre; Babasının Diyarbakırlı bir çalışanı tarafından icat edilip üretildiğini söyledi.

Süt, fındık veya badem ve şekerle yapılan sütlü nuriye, devrim baklava olarak da bilinir. Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking