patlıcan Parmesanpatlıcan dilimlerinin ince yağda kızartılıp üzerine peynir ve domates sosu sürülerek fırınlanmasıyla hazırlanan klasik bir Güney İtalya yemeğidir. Yemek İtalya’da farklı şekillerde hazırlanıyor ve özellikle İtalyan göçmenlerin yüksek oranda olduğu ülkelerde, dünyanın dört bir yanından gelen malzemelere uyarlanarak birçok varyasyon yapıldı. İşte Patlıcan Parmigiana’nın tarifi…
PARMESANLI PATLICAN TARİFİ
Malzemeler
3 büyük patlıcan
2 su bardağı rendelenmiş mozarella
1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
2 su bardağı domates sosu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 çay bardağı taze fesleğen yaprağı
tuz
karabiber
Kızartma yağı
Üretme
Öncelikle patlıcanları hazırlayın. Patlıcanları yıkayıp uzun ince dilimler halinde kesin. Her iki tarafına da hafifçe tuz serpin ve süzülmesi için yaklaşık 30 dakika bekletin. Bu süre zarfında patlıcanlar acılaşacaktır.
Patlıcanların üzerinde biriken suyu emici kağıt veya temiz bir bezle hafifçe sıkarak çıkarın.
Yağı büyük bir tavada ısıtın. Patlıcan dilimlerini tek tek yağda kızartın. Her iki tarafı da altın rengi olana kadar kızartın. Kızaran patlıcanları fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine dizin.
Başka bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce kıyılmış sarımsağı ekleyip hafifçe kavurun. Sarımsak kokusu çıkmaya başlayınca domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Daha sonra taze fesleğen yapraklarını ekleyin.
Domates fesleğen sosunu ocaktan alın.
Fırını önceden 180°C’ye (375°F) ısıtın.
Büyük bir fırın kabını hafifçe yağlayın. Patlıcan dilimlerinin ilk katını dizin. Üzerine rendelenmiş parmesanı serpin.
Daha sonra biraz domates fesleğen sosu dökün.
Daha sonra üzerine mozzarella peyniri serpin.
Tüm malzemeleri kullanana kadar bu işlemi tekrarlayın. Üst katmana bol miktarda mozarella serpin.
Hazırladığınız patlıcan parmigiana’yı önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika veya peynirler eriyip yüzeyi altın rengi oluncaya kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirip dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
Öneriler
Patlıcanların acı tadının kaybolması için tuzlu suda bekletilmesi önemlidir.
Patlıcan kızartırken fazla yağı almak için kağıt havlu veya bez kullanın.
Peynir iyice eriyip yüzeyi altın rengi oluncaya kadar fırında pişirmeye dikkat edin.
Taze fesleğen kullanmak yemeğe daha fazla lezzet katar. Ancak taze fesleğen bulamazsanız kurutulmuş fesleğen de kullanabilirsiniz.
Patlıcan parmigiana, sıcak veya oda sıcaklığında servis edilirse en iyisidir.