Bölünmüş’İstanbul merkezli kooperatif tesisinde seri üretimine başlanan tescilli coğrafi işaretli Mengen peynirinin gastronomi alanında hak ettiği yeri alabilmesi için yurt içi ve yurt dışında çalışan Mengen şefleri aracılığıyla tanıtım faaliyetleri yürütülmekte ve tarım fuarları
1916 yılı Müstakil Bolu Sancağı Salnamesi’nde özellikleri açıklanan Mengen peyniri, kaymakamlık ve belediyenin teşvikiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Ekim 2023’te tescil edilerek coğrafi işaret aldı. Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne aittir.
İlçedeki süt üreticilerinin 2021 yılında kurduğu Mengen Merkez ve Köyleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, peynirin ününün dünyaya yayılması için hazırlanan seri üretim projesiyle Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (MARKA) yüzde 90 hibe alarak tesisi oluşturdu. belediye sınırları.
Eski okulun kullanılmayan binasının tahsisi ile çevre köylerden günlük olarak toplanan sütlerle geleneksel formül ve yöntemlerin dışına çıkılmadan peynir üretilmeye başlandı ve Mengen’in ünlü otellerde çalışan aşçılarına gönderildi. yurt içi ve yurt dışında çeşitli illerde tarım fuarları düzenleniyor.
Kahvaltıda taze olarak tüketilebileceği gibi tavada veya ızgarada da kızartılarak tüketilebilen peynirle ilgili olumlu geri dönüşler alan fabrika, 2 bin litreden başlayarak üretilecek peynir için tam üretim kapasitesine ulaşmayı hedefledi. Günde yaklaşık 100 ml süt, yakında otellere, restoranlara ve market raflarına ulaşacak.
“MENGEN PEYNİRİNİN LEZZESİ MARADAN GELİYOR”
Kooperatif Başkanı İbrahim Erdoğan, AA muhabirine, 100 yılı aşkın süredir ilçe sofralarında yer alan peynirin ilçe sınırları dışında tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Kooperatif olarak üreticilere destek olmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, 2 yıl boyunca üretim çalışmaları ve altyapı testlerinin ardından seri üretime geçtiklerini söyledi.
Sadece ilçedeki meralarda otlayan ineklerden süt topladıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu peynir asırlık Osmanlı mutfağından gelen bir peynir. Buradaki kooperatifimiz iki yönlü çalışıyor; hem Mengen peyniri üretiyoruz hem de üreticilerimize destek oluyoruz. ” dedi.
Peynirin kızartılıp yenebildiğini, erimediği için tavaya yapışmadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Peynirin tadı Mengen yaylasının otlarından onu yiyen ineğin sütüne geçiyor. Süt peynirinden de geçiyor. Mengen peynirinin lezzeti meradan geliyor. Sadece Mengen sınırları içerisinde ve Mengen sütüyle üretiliyor.” dedi.
Günde ortalama 500 ila 600 litre süt topladıklarını ve peynirin tamamını ürettiklerini anlatan Erdoğan, günde 50-60 kilo peynir ürettiklerini söyledi.
Mengen peynirinin tanıtımına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, şöyle konuştu: “Mengen şefler diyarı. Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi otellerinde çalışan şeflerimiz var. Bir şekilde Mengen peynirini gastronomiye kazandıracağız. Şeflerimiz sayesinde asırlık peyniri gastronomiye kazandıracağız. Aynı zamanda üreticileri de destekleyeceğiz.” dedi.