Tatmin edici ve sağlıklı bir seçenek Anne Kız Çorbası, Tadıyla damağı mest ediyor. Soğuk kış günleri veya özel davet sofraları için pratik bir çorba tarifi arıyorsanız bu leziz çorbayı denemeye ne dersiniz?
ANNE KIZ ÇORBASI’NIN TARİHİ
Bunun bir çorba olduğunu ya da yöresel olarak bu şekilde kullanıldığını herkes bilmiyor. Adana yöresine özgü sıcak meze olarak servis edilmektedir. İçli köftenin farklı bir versiyonu olan Analıkızlı, bulgur topları ve içli köfte şeklindeki büyük toplarla haşlanarak pişirilir. Yağ, salça ve biber ile servis edilir. Hikayesi oldukça ilginç. Çeşitli anlatılarda annelere verilen isimler anneler Hatice ve Suzi olarak değişse de hikâyenin içeriği değişmemiştir. 7 erkek çocuk annesinin ilişki yaşadığı biliniyor. Her zaman bir kızı olsun istiyordu ve uzun bir süre sonra bir kızı oldu. Yıllar sonra kızını sormaya geldiler ama annesi aynı fikirde değildi. Kızı birine aşık oldu ve onunla birlikte kaçtı. Kısa bir süre sonra kızı geri döndü. Bunun şerefine 7 gün 7 gece kutlama düzenlendi. Kızına olan sevgisiyle tanınan annenin bayram boyunca hazırladığı bu çorbaya Analıkızlı adı veriliyor. Büyük köfteler anneyi, küçük köfteler ise kız çocuğunu temsil ediyor.
ANNE KIZ ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
Hamur için:
- 2,5 su bardağı ince bulgur
- 1 bardak irmik
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yumurta
- 1,5 çay kaşığı tuz
İç harç için:
- 1/2 soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Çorba için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 150 gram iri kıyılmış kuşbaşı et
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4 bardak su
- 1,5 çay kaşığı nar ekşisi
- 5 yemek kaşığı limon suyu
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 çay kaşığı tuz
HAZIRLANMASI
İç harç için:
Soğanı ve zeytinyağını iyice kavurun
Daha sonra kıymayı ekleyin ve ara sıra karıştırarak 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Daha sonra baharatları, salçayı ve tuzu ekleyip ocaktan alın.
Hamur için:
Sıcak su, irmik ve bulguru bir kaseye koyun. 15 dakika kadar üstü kapalı olarak dinlendirin.
Daha sonra tüm malzemeleri ekleyip hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hamurumuzu ikiye bölüp bir kısmını ıslak ellerimizle içli köfte şekline getirip içini kıymayla dolduruyoruz.
Hamurumuzun diğer tarafına küçük yuvalar yapıyoruz.
Çorba için:
Zeytinyağını, salçayı ve eti kızartıp kapağı kapalı olarak 12-15 dakika pişirin.
Suyunu ekledikten sonra nar ekşisini de ekleyip kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Bir süre sonra köfteleri ekleyip 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Haşlanmış nohutu, tuzu ve limonu ekleyip 10 dakika daha pişirin.
Daha sonra ocaktan alıp sıcak olarak servis edebilirsiniz.