Kış aylarında bile kilonuzu koruyabilirsinizUzmanlar, soğuk mevsimlerde vücudun termal dengeyi korumak için daha fazla enerji emme eğiliminde olduğunu ve bu nedenle iştahta artış görüldüğünü söylüyor. Kış aylarında yeterli kontrol sağlanmadığı takdirde kilo alımı oluşabileceği uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Kış aylarında kilo kontrolü ve sağlık için de doğru ve dengeli beslenme kuralları geçerlidir” diyor. dedi.Üsküdar NPİSTANBUL Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hülya Yiğit, kış aylarında sağlıklı kalmak ve kilo kontrolünü sağlamak için ipuçlarını paylaştı.Kış aylarında iştahın artmasının nedeni vücudun fazla enerjiye ihtiyaç duymasıdır.Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, hava sıcaklığı düştüğünde vücudun termal dengeyi korumak için daha fazla enerji absorbe etme eğiliminde olduğunu, dolayısıyla vücudun fizyolojik olarak yağ birikimine daha duyarlı hale geldiğini söyledi. “Vücut, sıcaklığı korumanın en kolay yolunu kullanarak enerji elde etmek istiyor.” Yiğit, karbonhidrat ve yağlı gıdalara yönelme ve iştah artışının nedeninin bu durumla ilgili olduğunu söyledi. Bu eğilimler sonucunda yeterli kontrol sağlanamadığı takdirde istenmeyen kilo artışlarının meydana gelebileceğini vurgulayan Yiğit, şöyle konuştu: “Vücut yağ oranının erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerinde olması bedensel fonksiyon açısından olumsuz kabul ediliyor.” .İlk adım yeterli su tüketimiKış aylarında vücut ısısını dengelemek, yağ seviyesini dengede tutmak ve sağlıklı kalmak için neler yapılabileceğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, ilk adımın yeterli su tüketmek olduğunu söyledi. Yiğit şöyle devam etti: “Vücut sıcaklığının korunması için en temel yaşamsal unsurumuz olan suyun yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir. Sadece çay, kahve gibi sıcak içeceklerden su almak vücut için yeterli değildir. Günde 1,5-2 litre su, sade su tercih edilir. Su içmenin iştah kontrolünde çok önemli bir fizyolojik etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar kış aylarında fiziksel olarak daha kısıtlıdır. Günde en az 30 dakika hafif bir yürüyüş, özellikle kış aylarında sizi hastalıklardan koruyacak ve gün ışığının az olmasından dolayı oluşan depresyona yatkın ruh halinize iyi gelecektir. “Yürüyüş için uygun bir alanınız yoksa evde adım egzersizlerini tercih edebilirsiniz.”Atıştırmalıklar ambalajlarıyla birlikte sofraya konulmamalıdır.Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit de yeterli vitamin ve mineral alabilmek için her gün en az 3 porsiyon meyve tüketilmesi gerektiğini, çiğ tuzsuz kuruyemişlerin diyete dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. “Ancak bu besinleri akşam yemeğinden sonra değil gün içinde tercih etmek çok önemli. Yoğurt, kefir, tarhana ve şalgam suyu tüketerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz. İyi çalışan bir sindirim sistemi size her zaman avantaj sağlayacaktır. kilo kontrolü ve bağışıklık.Ayrıca fındık, ceviz, badem, patlamış mısır, tuzlu bisküvi gibi besinlerin tüketimini sınırlamak da çok zorlaşıyor.Bu nedenle özellikle bu besinler tüketilecekse sofraya konulması tavsiye edilir. küçük tabaklar böylece ne kadar yediğinizi ve porsiyonlarınızı kontrol edebileceğinizi görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi kış aylarında kilo kontrolü ve sağlık için yeterli ve dengeli beslenme kuralları geçerli. “İçeriği yağ yakıcı olarak adlandırılan çay ve kahveye gerek yok. net olarak bilinmiyor.” dedi.Multivitaminlerin bakanlık onayının doğrulanması gerekiyor.Hava sıcaklıklarının düşmesinin aynı zamanda hava yoluyla bulaşan grip enfeksiyonları ile bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların görülme sıklığını da artırdığını hatırlatan Yiğit, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Bağışıklık sistemini güçlendiren Yiğit, şöyle altını çiziyor: “C ve E vitaminleri, çinko ve demir bağışıklığı en çok destekleyen vitamin ve mineraller arasında yer alıyor. Günlük beslenmenizde işlenmemiş kırmızı et, hindi, balık ve yeterli miktarda meyve ve sebze tüketerek bu besinleri vücudunuza alabilirsiniz. “Kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana, şalgam suyu, boza gibi probiyotik besinler de güçlü bağışıklık için olmazsa olmazdır.” Yiğit, son yıllarda kış aylarında multivitaminlere yönelimin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Vitaminler gıdalardan doğal olarak alındığında birbirleriyle sinerjistik etkilerinden dolayı biyoyararlanımları daha yüksek oluyor. Düzenli yemek yiyemiyorsanız; Günde 2-3 porsiyon meyve ve en az 2 porsiyon sebze yemiyorsanız bu noktada multivitamin takviyesini tercih edebilirsiniz. Ancak bu yardımları alırken mutlaka Bakanlık onayını kontrol etmeniz ve içeriğini incelemeniz gerekmektedir. Öte yandan şekerli-tuzlu bir diyet ve hareketsiz bir yaşam tarzı uyguluyorsanız sadece multivitamin kullanarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz oldukça zordur. Çünkü düzenli olarak vücuda alınan şeker ve hazır gıdalar vücuttaki hücresel stresi artırıp bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. dedi.Şeker ihtiyacınızı karşılayarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.Bağışıklığı güçlendirmek için antioksidan bakımından zengin bitkisel ürünlerin beslenmede yer alması gerektiğini belirten beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, kışın şeker ihtiyacını azaltacak ve bağışıklığı güçlendirecek “altın süt” tarifini paylaşarak sözlerini tamamladı. Ay: “Altın Süt için malzemelerimiz şöyle; 1 su bardağı yarım yağlı süt, 1 çay kaşığı zerdeçal tozu, 1 çay kaşığı zencefil, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tarçın da kullanabilirsiniz. zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ve isteğe bağlı olarak karanfil ve bal. 1 bardak sütü ısıtın ve kahve makinesine koyun. Isınmaya başlayınca 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve kaynadıktan sonra karabiber ve tarçını ekleyin. 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağını ekleyip karıştırıp tüketebilirsiniz. Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa tüketmeden önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışmanız faydalı olacaktır.” |