Michelin rehberi İstanbul-İzmir-Bodrum 2024 seçkisi kapsamında lezzet dedektifleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda toplam 15 İzmir restoranı rehberde yer aldı.
Kentin gastronomi üssü olarak adlandırılan Urla’da OD Urla, Vino Locale ve Teruar Urla restoranları “yıldız”a, OD Urla, Vino Locale ve Hangi Lokanta ise sürdürülebilir mutfak çalışmaları nedeniyle “yeşil yıldız”a layık görüldü.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, Urla’nın aynı dönemde bu derecelendirme sisteminde 6 yıldız almasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.
Öztürk, bu başarının elde edilmesinde Urla restoranlarının tarlada yetişen ve bir kısmı kendilerine ait olan ürünleri doğrudan sofralara getirmesinin etkili olduğunu belirterek, kalitenin en üst seviyesini gösteren yıldızın yanı sıra yeşil yıldızın da bulunduğunu kaydetti. Sürdürülebilirliğin belirtilmesi ilçenin tarımsal kalkınmasına da önemli bir etki yapacaktır.
Öztürk, “Tarımsal üretimin önemli olduğu Ege Bölgesi’nde tarladan sofraya konseptiyle yerel çiftçilerimiz daha fazla ekonomik kalkınma sağlayacak, bölgedeki kırsal tarım da tamamen değişecek.“dedi.
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Aypar Satı, Michelin yıldızlarının gastronomi turistlerinin bölgeye ilgisini artıracağını söyledi.
Satı, dünyada turizm kavramının değiştiğini, gastronomi turizminin harcamaların yüksek olduğu bir sektör olarak dikkat çektiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Michelin gibi derecelendirme sistemleri turistik destinasyonlara büyük katkı sağlıyor. İtalya, Fransa, Japonya, ABD gibi birçok ülkeden yemek tutkunları gidecekleri restoranları yıldızlarına göre belirliyor. Turistler sırf bu restoranlara gitmek için seyahat ediyor. Urla’nın Michelin yıldızı “Turizmin çekiciliğini arttıracak önemli bir unsur olacak. Artık dünyanın her yerinden gastronomi tutkunları Urla’ya gelecek.”
“ORMANDAN TOPLADIĞIMIZLAR MUTFAĞIN ÜRÜNÜDÜR”
Uygun fiyatlarla eşsiz yemek deneyimleri sunan restoranlara verilen Bib Gourmand ödülüne ve Michelin derecelendirmesinde yeşil yıldıza layık görülen Hi Lokanta’nın şefi Ekin Can Kün, çalışmalarını görünür kılmaktan heyecan ve gurur duyduğunu söyledi. .
“Bu ödülleri olağanüstü bir çabanın sonucu olarak görüyoruz.” Kün, mutfaklarında kullandıkları ürünlerin önemli bir kısmının 2.400 dekar alanda yer alan Ever Zeytin Ormanı’nda yetiştirildiğine dikkat çekti.
Kün, “Ürünler mevsimsel olarak hasat ediliyor, bazen bu iki haftalık bir süreç olabiliyor. Mesela sarımsak çiçekleri 2-3 hafta hasat edilebiliyor, o mevsimi kaybettiğinizde sarımsak çiçeklerini kullanamıyorsunuz.” Yemeklerinizde ormanda 16-20 yabani ot, 3-4 çeşit yabani bitki var.” “Meyve ve 8’e yakın yenilebilir çiçek topluyoruz. Burada her şey bir bütünün parçası. Ödül bu çalışma organizasyonuyla kazanıldı.” dedi.
Restoranın mutfağında çöp kutusu bulundurmadıklarını, atık miktarı ile elektrik ve su tüketimine ilişkin verilerin sürekli analiz edildiğini belirten Kün, misafirlerin iade ettiği tabaklarda kalan miktarın da sürekli olarak ölçüldüğünü söyledi.
Tüm ekip şunu merak etti: “Konuk neden bu tabaktaki her şeyi yemedi?” Kün, şu soruyu sorarak bazı değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi: “Aşırı yemek istemiyoruz, bunun yerine insanların zevkle, deneyimle ve tarihle yemesini sağlıyoruz.” dedi.